НОВО!!! Информация – Организатори и секретариат на фестивала

On декември 16, 2022

През десети век пред този свят образ на Божията Майка за първи път е било изпято песнопение, включено впоследствие в чина на Божествената света литургия, което и до днес ежедневно се изпълнява в целия православен свят.

           Точното предание за това събитие е записано през XVI век от тогавашния първенствуващ монах в Света гора йеромонах Серафим, който съобщава следното:

         “Близо до столицата на Света гора Карея, се намира долина, по-късно наречена “Долината на пението”, в която отдалечени една от друга се намират монашески килии, населявани от подвизаващи се аскети. В една от тях живеели двама монаси старец на име Гавриил и послушник със същото име. Веднъж старецът, отивайки на бдение в Карея, казал на своя ученик: “Чедо, аз отивам на бдението, а ти остани тук и направи сам утринното последование в нашата килийна църква”.

        През нощта се потропало на вратата на килията. Когато отворил, послушникът видял пред себе си непознат калугер. Поканил странника да влезе, за да извършат заедно утринното последование. Стигайки до песнопението “Честнейшую херувим…”, непознатият с ангелски глас благоговейно запял към Пресвета Богородица: “Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице, присноблажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог”. След тези думи иконата на Божията Майка, която се намирала в килията и пред която те възнасяли своята молитва, внезапно засияла с необикновена светлина, а послушникът, изпълнен с духовна радост и плачещ от умиление, се обърнал към монаха със следните думи: “Отче, ние никога не сме слушали тази песен от древните. Моля те, напиши ми я за спомен!”

        Непознатият монах поискал мастило и хартия. Оказало се, че в килията няма такива неща. Тогава той казал на послушника: “Донеси ми каменна плоча!” След като я получил, инокът с ръка написал като върху восък думите на песента и заръчал на по-малкия си събрат: “От сега нататък така пейте всички православни!” След като изрекъл тези думи, той изведнъж станал невидим.

       Когато монахът Гавриил се върнал от бдението, неговият послушник му разказал за своя непознат тайнствен гост и показал на стареца си каменната плоча с текста на молитвата. Опитният духовник веднага разбрал, че в килията е бил самият архангел Гавриил, изпратен на земята да възвести на християните още една дивна песен в прослава на Божията Майка. Двамата съкилийници взели каменната плоча и я отнесли в Протата, като подробно разказали пред Събора на старците за станалото чудно събитие. Тогава всички братя с едни уста и едно сърце прославили Христа Бога, извършил такова чудо за слава на преблагословената Си Майка и є изпели новата песен, донесена на земята от архангел Гавриил.

       Плочата с изписаните върху нея букви на Богородичната песен била изпратена в Константинопол на патриарх Николай II Хризоверг като свидетелство за станалото чудо. Иконата на Пресвета Богородица, пред която била изпята за първи път молитвата, била взета от килията на светогорските отци и пренесена в съборния храм “Протатон” в Карея, където тя и досега се намира, като оттогава започнали да я наричат “Достойно есть”.

     По същия начин и килията още от времето на това чудно събитие е наречена и става известна на Свeта гора с името “Достойно есть”.

     Православната църква отбелязва това дивно събитие особено тържествено на празника “Св. Богородица – Достойно есть”, който се празнува на 11 юни, както и на втория ден на Великден, когато представители на всички светогорски обители изнасят с литийно шествие Богородичния образ, за да благослови Божията Майка всички онези, които се подвизават и се покланят в нейната градина Света гора Атон.

 

ОРГАНИЗАТОРИ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ПРАВОСЛАВНАТА МУЗИКА „ СВ“БОГОРОДИЦА – ДОСТОЙНО ЕСТЬ” – ПОМОРИЕ

    Международният  фестивал на православната музика “Св. Богородица-Достойно есть”, се роди като идея през 2003 г. и започна реализацията си през 2004 г., като един от един от главните “виновници” за съществуването му бе свещеноиконом  Иван Стойков (+ 03.05.2017 г.)

     Основни организатори на фестивала са Сливенска Митрополия, Община Поморие и Настоятелството на храм „Рождество на Пресвета Богородица“ с предстоятел протоиерей Борис Георгиев.

Патрони на Фестивала са Н.В.Пр. Сливенски Митрополит Йоаникий и Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие.

_____________________________________________________________________

Сливенска Митрополия участва много активно в реализирането на форума. Освен личния принос на Негово Високопреосвещенство, Фестивалът би бил невъзможен без сърдечното гостоприемство на Поморийския храм “Рождество на Пресвета Богородица”. Благодарение на усилията на председателя на църковното настоятелство – до 2017 г. свещеноиконом Иван Стойков (Царство му   небесно!), а след това протоиерей Борис Георгиев, църковния хор при храма – Дамски хор “Благовестие” с диригент  Йорданка Панчева-Туджарова и други членове на настоятелството, фестивалната програма се провежда в прекрасна атмосфера. Празнично украсеният храм в няколкото юнски дни се превръща в уникален духовен център на Поморие, на Сливенска епархия и на православни християни от десетки страни. Покровът на Божията Майка закриля, дава упование и сила на всички, докоснали се по някакъв начин до празника.

_____________________________________________________________________

Н.В.Пр.  Сливенският митрополит   Йоаникий

Н.В.Пр.  Сливенският митрополит   Йоаникий е  една  от  тези личности, с чиято благословия започна организирането на този форум. Още от първото издание на Фестивала той има ключова роля в организирането, провеждането и спокойното развитие на Православния песенен събор в Поморие. Всяка година митрополит Иоаникий открива форума с Водосвет заедно със свещенослужители от Сливенска епархия, отслужва празнични литургии както в неделните дни, така и на 11 юни – празника на Св. Богородица-Достойно есть. Митрополит Иоаникий присъства на Фестивала с всички достойнства на своя сан, без никаква показност. Като голям познавач на хоровата и източната традиции в богослужебното пеене, той благославя и с молитвеното си присъствие в храма подпомага изпълнителите като свои чеда.

   _____________________________________________________________________

 

 

 

Храм „Рождество на Пресвета Богородица” – домакин на Фестивала.

 

 

   _____________________________________________________________________

Община Поморие през всички години от замислянето на фестивала до сега дава своята пълна подкрепа за реализацията на този проект – осигурява не само финансирането, но и всеотдайното участие на нейни служители в организацията на фестивалната и съпътстващата програма. Те дават своя принос за осигуряването на прекрасни условия за участниците и гостите на Фестивала.

   _____________________________________________________________________

Иван Алексиев – кмет на  Община Поморие

Още от встъпването си в длъжност през 2011 г. кметът на Община Поморие г-н Иван Алексиев реши, че Фестивалът трябва да продължи „да живее”, защото „… Това е един невероятен празник на църковната песен. За няколко дни Поморие се превръща в център на православието, а атмосферата която създават всички участници няма как да се опише, тя трябва да се изпита. Който присъства на концертите, той усеща музиката със сърцето си”.

Иван Алексиев е роден на 25.07.1965 г. в гр. Поморие. Образование-висше, ВИХВП-Пловдив, инженер-технолог, специалност „Технология на микробиологичните и ферментационни продукти“. От януари 2008 г. до юли 2009 г. е заместник кмет с ресор туризъм в Община Поморие.

Бил е народен представител в 41-то Народно събрание, заместник-председател на парламентарната Комисия по околна среда и води.

   _____________________________________________________________________

Таня Никлева – музикален директор

Таня Никлева е родена в Поморие. Възпитаничка е на Националното училище за музикално-сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Завършила е хорово дирижиране в Националната музикална академия в София в класа на проф. Лилия Гюлева. Диригент е на известни софийски състави: женски хор „Христина Морфова” при НЧ „Д-р Петър Берон-1926” (от 1996 г.) и смесен хор „Аве Музика” (на който е създател през 1998 г.). С 11-годишна практика като преподавател по хорово дирижиране в НМА.

Носител на първа награда от първия международен конкурс за млади хорови диригенти – Будапеща, Унгария ‘2001, награда за най-добър диригент от 10-те Празници на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева” (Търговище ‘2017), както и на редица други отличия – персонални и със съставите си – от национални и международни форуми.

Oт години работи и като инициатор, ръководител и организатор на редица музикални събития като чествания на именити български музиканти, благотворителни концерти, представяния на национални и международни културни събития и др. Дългогодишен член на Фестивалния секретариат на Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно есть“ в Поморие, където всяка година участва с един или двата си хора.

_____________________________________________________________________

Йорданка Панчева-Туджарова – организационен директор

Йорданка Панчева-Туджарова е завършила БДК (сега НМА „Проф. Панчо Владигеров“) – София. Педагогическата си дейност започва в СМУ (сега НУИ) „Панайот Пипков“ – Плевен, след което преподава много години в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас. Отличена е със „Сребърна лира” от СБМТД – София и с Грамота и плакет на Министерство на културата, а през 2021 г и с Грамота на Областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова. През 2022 г. е наградена с Грамота и с Почетния плакет на Община Поморие от кмета г-н Иван Алексиев.

Диригент е на Дамски хор „Благовестие при храм „Рождество на Пресвета Богородица“ -Поморие, с който участва в Богослуженията, в културния живот на града, в наши и международни конкурси, откъдето имат множество награди. За своя хор създава редица песнопения, който звучат по време на фестивала от участници от различни страни.

Йорданка Панчева-Туджарова е един от инициаторите на Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно есть”, а от X до XVIII му издание през 2022 г. е и негов музикален директор.

_____________________________________________________________________

____________________________________________________________________

 ФЕСТИВАЛЕН СЕКРЕТАРИАТ

Доц. Димитър Димитров, протопсалт на БПЦ – почетен председател на Фестивалния секретариат.

Доц. Димитров е бил дългогодишен председател на Фестивалния секретариат. Преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Бил е дългогодишен диригент на Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния“. Понастоящем е главен диригент на хора при катедралата „Св. Александър Невски“ – София.

Със своя авторитет, с познанията си, със своята дълбоко свързана с църквата житейска съдба и със своя открит и благороден характер той е един от най-търсените хора по време на Фестивала. Почти всички диригенти – наши и чужди – искат да чуят мнението му за тяхното изпълнение.

_____________________________________________________________________

 

Н.В.Пр. Старозагорски митрополит Киприан  – председател на Фестивалния секретариат

     Н.В.Пр. Старозагорски митрополит Киприан  (Огнян Добринов Казанджиев) е роден на 08.03.1976 г. в гр. Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град.
Приема монашество на 01.09.1996 г. в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския епископ Йоан, с духовен старец Старозагорски митрополит Панкратий. Ръкоположен е за йеродякон на 08.09.1996 г. в гр. Павел Баня, а за йеромонах на 14.09.1996 г. в храм „Св. Николай“ – гр. Стара Загора. От м. октомври 1996 г. до края на 1998 г. изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир „Св. Богородица“ и паралелно завършва двугодишния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“, след което е приет в клира на Врачанска епархия като и. д. игумен на Тръжишкия манастир „Св. прор. Илия“.

     От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.
По време на следването му в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство на 31.08.2003 г. Изпълнявал е различни длъжности във Врачанска епархия.
През февруари 2006 г. по решение на Св. Синод е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия, която длъжност изпълнява до 01.08.2007 г., когато е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.
По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата „Траянополски“ на 03.03.2008 г. в катедралния храм в гр. Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит. Тази длъжност той изпълнява до избирането му за Старозагорски митрополит на 11.12.2016 г. от Св. Синод на БПЦ-БП. По решение на Св. Синод от 14.12.2016 г. на основание чл. 82, ал. 4 от УБПЦ-БП Старозагорският митрополит Киприан, като бивш викарий на Врачанския митрополит и добре познаващ делата на Врачанска епархия, е назначен за временно управляващ Врачанска епархия, до възстановяването на титулярния митрополит Калиник. След кончината на Врачанския митрополит Калиник на 26.12.2016 г. – до избора на нов Врачански митрополит (12.03.2017 г.)  – Старозагорският митрополит Киприан е наместник на овдовелия Врачански епархийски престол.

       Старозагорският митрополит Киприан е носител на църковни отличия и множество музикални награди като диригент на Представителния хор на Врачанска епархия „Св. Софроний еп. Врачански“ – Враца, между тях: голямата награда от международния конкурс „Пееща душа“ – гр. Бялисток, Полша; от Международния фестивал на руската църковна песен -2002/2003г. – гр. София, от Международния хоров фестивал „Св. Богородица – Достойно есть“ гр. Поморие, бронзов медал и специалната награда за най-добро изпълнение на православна музика в Международния хоров конкурс в гр. Превеза – Гърция /4 – 7 юли 2013/и др.

                                                _____________________________________________________________________

Ставрофорен иконом Кирил Попов 

Ставрофорен иконом Кирил Попов е роден през 1955 г. Завършва Софийската духовна семинария и Духовната академия. През 1982-84 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква е изпратен като аспирант в Московската духовна академия, където специализира хорово дирижиране и защитава кандидатска (докторска) дисертация. Тук индивидуално изучава хармония и композиция при изтъкнатия руски композитор и педагог Владимир Мартинов. След завръщането си в България преподава източно църковно пеене (1985-89) и хорово пеене (1991-2000) в  Софийската духовна семинария, дирижира хора при катедралния храм           „Св. Неделя“ – София (помощник-диригент 1985-90 г. и  диригент 1991-2000 г.), а през 1989-90 г. работи като научен сътрудник в Църковноисторическия и архивен институт. През 1987-88г. завършва курс за квалификация в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ – София в диригентския клас на проф. Васил Арнаудов. От 1986 г. е диригент на Софийския свещенически хор. През лятото на 2000 г. приема духовен сан.

Като диригент има издадени записи на грамофонни плочи и общо осем компактдиска със Софийския свещенически хор (1992, 1999, 2010 и 2012 г.), мъжкия хор при катедралния храм „Св. Неделя“ (1999 и 2002 г.), мъжкия хор „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ (1994) и мъжкия хор „Св. равноапостолни Кирил и Методий“ (1997). В много от тези и записи на други хорове звучат негови композиции и обработки на църковни песнопения. Концертира у нас и в чужбина с различни хорови състави.  Участва като член на жури на Международния хоров фестивал-конкурс „Хоровое вече Сибири” – Русия. Занимава се и с музиковедска дейност. Лауреат е на наши и чужди конкурси за композитори.

_____________________________________________________________________

Проф. д-р Весела Гелева

Проф. д-р Весела Гелева е завършила ДМА „Панчо Владигеров” – София при проф. Васил Арнаудов и проф. Вирджиния Атанасова. От 1994 преподава хорово дирижиране и курсов хор в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив, където понастоящем е професор.

През 2006 г. защитава докторска дисертация на тема „Специфика и възпитание на певческия глас в детска и юношеска възраст и проблеми на приложението му в хоровия колектив”. Автор е на научни статии и публикации, както и на монографията „Петър Динев и неговото църковно хорово наследство”.

От 2006 г. е диригент на хор при храм „Св. Троица” – Пловдив, с който участва в IV-ти и V-ти фестивал на православната музика „Св.Богородица-Достойно есть” гр. Поморие и записва CD с музика на Петър Динев по поръчка на Българско национално радио. През октомври 2006 създава Академичен смесен хор ГАУДЕАМУС към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Хорът печели множество отличия и награди на международни хорови форуми участва активно в реализацията на хорови ателиета у нас и в чужбина.

_____________________________________________________________________

____________________________________________________________________

ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЕКРЕТАРИАТ

Протоиерей Борис Георгиев – председател на Организационния секретариат и предстоятел на храм „Рождество на Пресвета Богородица”- Поморие.

Протоиерей Борис Георгиев е роден на 08.06.1970 г. в гр. Ямбол. Получава средно образование в ТМТ „Иван Райнов“ в родния си град, а през 2000 г завършва и Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“.

Ръкоположен е за свещеник през 2002 г. В периода 2009 – 2013 е бил предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в гр. Ямбол. От 2013 г. е свещеник в храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в гр. Поморие. От 2015 г. е предстоятел на храм „Св. Преображение Господне“ – Поморие.

На 10.05.2017 г. е назначен за предстоятел на храм „Рождество на Пресвета Богородица“- домакин на Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть“. Приел идеите на фестивала, о. Борис се грижи в храма да има необходимите условия за безпроблемното му провеждане.

____________________________________________________________________

 

Върбинка Тодорова – сътрудник

От първия фестивал досега на нея дължим перфектното протичане на акустичните репетиции в храма и разпяванията преди концерт, към нея най-напред се обръщат диригентите, когато имат нужда от допълнителни репетиции. Винаги готова да помогне, тя е незаменим сътрудник.

____________________________________________________________________

Дирекция „Хуманитарни дейности“

Дамски хор „Благовестие“ – домакин