Участници в Категория 1

On май 18, 2018

XV МФПМ 2018

Категория 1

Православни църковни хорове

1. Църковен хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“ – Ботевград, България
Художествен ръководител – Милена Спасова

Седем години хорът е част от Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть” – град Поморие, което допринася за художественото израстване на състава. През 2012 г. хорът участва в международен фестивал „Празник на духовната музика“ в град Габрово, България. През 2013 г. взима участие в Международен фестивал на духовната музика на остров Корфу, Гърция, а през 2015 г. – в Международния хоров фестивал „Цъфтяща пролет“ в Чонград, Унгария. През 2016 г. съставът е избран да участва в първи фестивал на духовната музика „Общение на живите“ в Троянската света обител „Успение Богородично“, а през 2017 г. представи България на фестивала „Звездите на Прага“.
Ръководител и член на състава е Милена Петрова Спасова.
2. Хор „Покров на Пресвета Богородица“- София, България
Диригент – Димитър Стоянов
Православният църковен хор при храм „Покров Богородичен“ гр. София съществува в този вид от 1998 г. Дългогодишен ръководител на състава е проф. Мирослав Попсавов. Под негово ръководство формацията взима участие в концерти представени в храма. Настоящият диригент на хора Димитър Стоянов.
Основното ядро от хора се състои от студенти в НМА „П. Владигеров“, различни специалности.
Хорът е участвал във фестивала “ Св. Богородица – Достойно есть“ гр. Поморие през 2012, 2013 и 2015 година, изнасял е духовен концерт в Берлин, Германия през 2013 година. Участвал също и в Пасхален концерт в столичен храм „Света София“ през 2015 година. Осъществени са и записи в Българско Национално Радио.
От началото на 2015 година хорът регистрира името си „Покров на Пресвета Богородица“.

Димитър Стоянов завършва НМУ „Л. Пипков“ със специалност пиано, след това учи хорово дирижиране в НМА „П. Владигеров“ в класа на проф. Мирослав Попсавов. Като негов ученик, Димитър Стоянов е помощник диригент на хора от 2006г., а от 2011 – негов главен диригент.

3. Църковен хор „Св. Климент Охридски“ – София, България
Диригент – доц. д-р Ванилия Кисьова

Хор „Св. Климент Охридски” е създаден през есента на 2011г. към едноименния църковен храм в София. Това е камерен смесен състав, в който участват предимно възпитаници на Националната музикална академия. В основата на репертоара на хора са православните песнопения, но постепенно се прибавят и светски хорови творби от български и други композитори, които дават възможност за концертни изяви с определена тематика, както и за участия в благотворителни събития. Хор „ Св. Климент Охридски“ участва многократно в хоровия фестивал „Св. Богородица – Достойно есть“, който е събитие с изключителен принос за развитието на хоровото дело в България.
Основател и диригент на хора е доц. д-р Ванилия Кисьова – диригент и вокален педагог, дългогодишен преподавател в катедра „Дирижиране” на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София. Тя е концертирала като солист и диригент в Испания, Франция, Германия, Австрия, Русия, Австралия и е носител на много награди от хорови фестивали и конкурси.

4. Църковен хор при храм „Свети Йоан Рилски” – Търговище, България
Диригент – Антоанета Атанасова

Хорът при храм „Свети Йоан Рилски” гр. Търговище е създаден през 1990 година от ставрофорен иконом Славчо Иванов Проданов с първи диригент Юлияна Иванова Панова. Освен редовното служение в св. Литургия, венчавки, хорът участва в градски мероприятия, годишнини, водосвети и панихиди извън храма. Канен е като участник в концерти организирани от община Търговище, Регионален исторически музей и други културни институции в града. През 1997 година хорът с диригент на г-жа Илиана Иванова участва в Международния фестивал на църковната музика гр. Хайнувка, Полша. От 2002 година диригент на хора при храм „Свети Иоан Рилски” е Антоанета Атанасова.
Антоанета Атанасова е родена на 05.10.1969 година, завършила АМТИ гр. Пловдив, специалност Музикална педагогика и преподава музика във ІІ СУ „Проф. Никола Маринов” гр. Търговище.

5. Представителен хор на Българската Западно- и Средноевропейска епархия „Св. Цар Борис – Покръстител“ – гр. Берлин, Германия
Диригент – Румяна Христова

Представителният камерен хор на Българската Западно- и Средноевропейска Епархия „Св. Цар Борис Покръстител“- гр. Берлин е създаден през 2014 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний и църковното настоятелство на енорията.
Репертоарът на хора включва произведения изключително от източно-православната музика, поради пряката ангажираност на хора в неделните и празнични св. Литургии, а също и в частни служби. Хорът придружава митрополит Антоний, като взема участие в църковните служби при големи чествания и празници в различни градове на Епархията. Работи в сътрудничество и с Българския културен институт в гр. Берлин, участва в концерти с църковна музика в града. През 2016 г. камерният хор е отличен от Министерството на културата на Република България с грамота за изключителен принос в областта на българската култура.
Диригент и основател на хора е Румяна Христова. Завършила е Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1995 г., а през 1997 г. специализира църковно-хорово дирижиране в Санкт-Петербургската Духовна Академия и Семинария, Русия.
През 1999 г. основава и ръководи смесения камерен хор към софийския храм „Св. Богородица – Животворен източник“. От 2007 година живее в Берлин и работи като преподавател в Българското училище. През 2014 г. сформира и се ангажира активно с ръководенето на Митрополитския хор на Българската Западно- и Средноевропейска Епархия.

6. Камерен църковен хор „Св. великомъченик Панталеймон“ – Велес, Република Македония
Диригент – Славица Ставрева

Смесеният хор, носещ името на закрилника на гр. Велес св. великомъченик Пантелеймон, е създаден през 2004 г. и през всичките години на съществуване е движен от ентусиазирания си дух и преди всичко от любов към духовната музика и колективното пеене. Ръководен от Славица Ставрева в началото хорът пее в храмове на долината Вардар в Кавадарци, Неготино, Гевгелия, Демир Капия, както и в храма „Св. Пантелеймон“, като изпълнява Божествената Златоустова Литургия на Атанас Бадев, издадена в Лайпциг през 1898 г. Сега се изявява по време на литургията в църквата „Успение на Пресвета Богородица“ – Велес.
Хорът активно участва в музикалните и културни прояви на град Велес, както и в концерти и фестивали в страната и зад граница: на Балканския хоров фестивал „Янко Мустаков-Микис Теодоракис“ в побратимения град Свищов, България (2006), : на фестивала на камерната музика в църквата „Св. Спас“ в Скопие (2007), на фестивала на хоровата музика „Антонио Вивалди“ в Карпениси-Гърция (2016), където печели първа награда в категорията „духовна музика“, а диригентът – наградата за най-добър диригент на фестивала.
Славица Ставрева е завършила през 1993 г. Факултета по музика в Скопие, Република Македония в катедра „Музикална теория и педагогика“ и катедра „Хор“ в класа на проф. Драган Шуплиевски. Работила е в музикалното училище „Стеван Гайдов“ във Велес от 1994 г. като преподавател по солфеж и теория на музикалните елементи. Работи и с детския хор на училището, спечелил втора и трета награда на държавни конкурси на музикалните училища в Македония. В областта на солфежа печели специална и първа награда на регионални конкурси и трета награда на държавен конкурс. През 2016 г. в рамките на фестивала „Антонио Вивалди“ в Гърция Славица Ставрева е удостоена с наградата за най-добър диригент. Тя е създател и ръководител на камерния хор „Св. Пантелеймон“ и с него взима участие в инициативи на Вардарската епархия. Подкрепя и представя предимно православна духовна музика с духовни а капелни композиции от
местни и чужди автори.

7. Женски хор ,,Воскликновение“ – Хайнувка, Полша
Диригент – Вита Коцюбайло

Женският хор „Воскликновение“ е създаден през 2000 г. в енорията на Православната църква „Рождество на св. Йоан Кръстител“ в гр. Хайнувка. Участва в богослужения и във важни енорийски събития. Репертоарът на хора включва творби от класици на църковната музика, композиции от съвременни автори и народни песни. Хорът е участвал в различни фестивали и конкурси в Полша и в чужбина – Украйна, Беларус, България и Сърбия. Досегашните му постижения включват дипломи и награди от Международния фестивал на православната музика в Хайунковка, Международния фестивал Vratislavia Sacra, хоровия конкурс Cantu Gaudeamus в Бялисток, конкурса Pieśni Pasyjnej в Бидгошч; Националния фестивал на Беларуската песен в Бялисток, конкурса за украинска песен в Биелск Подласки, от Хайнувски срещи с Православната Коледа, Международния фестивал на православната музика в Минск (Беларус), Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно ест“ – Поморие (България).
Основател и диригент на хора е Вита Коцюбайло – възпитаник на катедрата по дирижиране на църковен хор при Православната семинария в Почайовск. Има завършена следдипломна квалификация по дирижиране и вокал в Бидгошч.

8. Девически хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“ – Красногорск, Русия
Диригент – Надежда Зинина

Хор на големите момичета при Детската църковна музикална школа към храм „Успение на Прсв. Богородица“ – Красногорск, Русия.
Храм „Успение на Прсв. Богородица“ в гр. Красногорск, Московска област е върнат на Православната църква през 1990 г. От 1991 г. към него действа Детска църковна музикална школа. Несменен ръководител на школата е протоиерей Константин Островски, настоятел на храма, архиерейски наместник в Красногорски окръг на Московска епархия.
В хора на големите момичета пеят възпитаничките на хора от 10 до 14 годишна възраст. Хорът редовно взима участия в Богослужения, в това число и архиерейски. Колективът е Лауреат на Всерусийски и Международни конкурси.
Ръководител на хора – Надежда Зинина.
Хормайстор – Светлана Безрукова
Надежда Зинина е завършила с отличие Хорово-диригентския факултет на Музикалния колеж на Московския държавен музикален институт „А.Шнитке“.
От 1991 г. е ръководител на „големите“хорове (на момичетата и на хор на момчетата „Ушаков“), преподава „обиход на църковното пеене“ в Детската църковна музикална школа при храм „Успение на пресвета Богородица“ – Красногорск. Има награди от Руската православна църква – орден „Св. равноапостолна велика княгиня Олга“ – 3 ст. , орден „Велика княгиня Ефросиния Московска“, медал „За пожертвователни трудове“, а също и патриаршески и епархийски грамоти.
9. Църковен хор при храм „Св.Тихон Аматунтски“ – с. Тихоново, Менделеевски район, автономна република Татарстан, Русия
Диригент – Наталия Гладишева

Църковният хор при храм „Св. Тихон Аматунтски“ – село Тихоново, Татарстан, Русия е създаден преди 10 години, когато е възстановен самият храм. През годините съставът му се мени. Сегашният състав е от една година.
Ръководител на хора е Наталия Гладишева. Тя е завършила хорово дирижиране в Музикално училище – гр. Чайковски, Пермска област, а след това – музикалния факултет на Педагогическия университет в гр. Казан, Татарстан.

10. Смесен хор „Nihil Sine Deo” – Букурещ, Румъния
Диригент – Емил Матей

Хор „Nihil sine Deo” е създаден на 21.01.2008 г. по инициатива на семейство Роксана и Думитру Чиуклеа-Джорджеску.Обичта на семейството към Господа и хоровото изкуство дават началото на съществуването на този ансамбъл. Всяка неделя взима участие в Литургия в църквата Амза, Букурещ. Освен православни песнопения хорът с лекота изпълнява оперна и фолклорна музика. Изнася многобройни концерти както в Румъния, така и в България, Италия, Молдова. Неколкократно се е представял на МФПМ „Св. Богородица – Достойно есть“ в Поморие.

Диригент на хора е баритонът Емил Матей. Той е завършил висшето си музикално образование в частният университет Spiru Haret със специалност дирижиране и пеене. Бил е солист на Арменския ансамбъл Doina в Букурещ. Като баритон се изявява на оперните сцени във Франция, Турция, Сърбия, Румъния, изпълнявайки роли в „Риголето“ на Дж. Верди, „Трубадур“ на Дж. Верди, „Селска чест“ на П. Маскани и др.
От почти 10 години ръководи и дирижира Частен хор Nihil sine Deo.

11. Църковен хор „Св. Йоан Златоуст“ – Пирот, Сърбия
Диригент – Йелена Лазаревич

Хор „Св. Йоан Златоуст“ има 128-годишна традиция. Тя се възстановява през 1999 г. след прекъсване. Оттогава хорът редовно участва в Богослужения в храм „Успение на Пресв. Богородица“ в Пирот, Сърбия. Участва също в различни фестивали като Международния хоров фестивал в Ниш, Сърбия през 2008 и 2010 г., в музикалния фестивал „Едикт“ през 2011 г., където получава специална награда и е включен в компактдиск заедно с най-добрите хорове на фестивала от сръбското национално радио RTS. Представя се и във всички ежегодни хорови фестивали в тяхната православна епархия.

Диригент на хора е Йелена Лазаревич. Тя е родена през 1983 г. в гр. Пирот. Завърша Музикална академия и работи в средно училище и в гимназия като преподавател по музика. Организира междувременно концерти, фестивали, турнета в страната и чужбина. През 2009 г. родният ѝ град Пирот я обявява за „Личност на годината в културата“

12. Семеен църковен хор „Чешма варуита“ при храм „Св. Димитър“ –
с. Криничное, Болградски район, Одеска област, Украйна
Художествен ръководител: Олга Черниенко

Хорът, сполучливо наречен „Чешма варуита“, е създаден през 2007 г. от църковния диригент Олга Черниенко. Има три възрастови групи: деца от 4 до 18 години, младежка група до 25 години, бащи и майки, дядовци, баби. Лауреат на международни и всеукраински фестивали на хоровото изкуство, отличен е с грамота за запазване на националните традиции, присъждани са му дипломи на Светата православна църква. Удостоен със званието „Народен“ през 2015 г.
Хорът исползва автентични костюми от 30-те – 40-е години на миналия век: атлазени „вистане“, „варти“ (престилки) и типичките за региона „чумбере“ (забрадки) в съчетание със седефи, огърлици, пафти и „вравеле“ ( гривни). Носиите са автентични, донесени преди 200 години от България в Криничное и грижливо пазени в сандъците на не едно поколение.
Репертоарът на хора от ден на ден се попълва с български народни песни, в резултат на което хорът става емблема на селото и все все по-популярен зад неговите граници.