Участници в Категория 3

On май 18, 2018

XV МФПМ 2018
Категория 3
Смесени и еднородни хорове или вокални ансамбли

1. Академичен хор „Ангел Манолов“ при Национален студентски дом – София, България
Диригент – Дарена Попова

Академичен хор “Ангел Манолов” е създаден през 1933 г. от Маестро Ангел Манолов (1912-1991), чието има хорът наследява след неговата кончина. Хорът дава възможност за изява на музикалния талант на студенти от всички висши учебни заведения. През своята над 80-годишна история е имал над 4000 концерта в България и над 400 концертни участия в чужбина. Носител и лауреат е на множество първи награди и златни медали от престижни наши и международни хорови конкурси и фестивали от Унгария, Германия, Франция, Белгия, Чехия, Словакия, Русия, Австрия, Великобритания, Португалия, Испания, Дания, Швеция, Норвегия, Италия, Холандия, Швейцария, Белгия, Турция, Еквадор, Албания, Полша, Румъния, Сърбия, Гърция, Грузия, Армения, Ирландия и България.
От 1998 г. диригент на Академичен хор “Ангел Манолов” е Дарена Попова, чийто професионализъм и отговорност са предпоставка за успешното бъдеще на тази младежка формация. Тя печели 4 пъти наградата за “Най-добър диригент”: две награди “Best conductor prize “José Hódar” в Торевиеха, Испания – през 2005 г. и 2009 г., Фреамунде, Португалия, през 2010 г., както и “Най-добър диригент – награда Маестро” – Хисаря, България, 2015.

2. Хор „Ave Musica” – София, България
Диригент – Таня Никлева-Владева

През 2018 г. хор „Аve Musica” отбелязва 20 години от своето създаване през 1998г. в чест на 45 години творческа дейност на именитата българска диригентка проф. Лилия Гюлева.
Приоритет в репертоара му имат българската музика, фолклорът на различни народи, духовни творби, произведения от 20-21 век, образци от поп, джаз и етно стиловете.
Съставът участва в редица международни и национални хорови форуми у нас и в чужбина. Сред по-значителните му достижения са 1-ва награда в категория „Фолклор“ на 4-я Mеждународен хоров конкурс в Анкара, Турция (2005), награда за най-добро изпълнение на творба от чуждестранен автор от 25-я МХФ – Ниш, Сърбия (2014), Голямата награда за най-добро представяне от Националния музикален фестивал «Петко Стайнов» – Казанлък (2017); отличия за цялостно представяне, дипломи и грамоти от фестивали в Солун (Гърция, 2015), Охрид (Македония, 2014) и редица форуми в България: Международен фестивал на православната музика – Поморие (2012, 2015, 2016, 2017), “България пее” (2016, 2017), Тракийски хоров фестивал – Ямбол (2008, 2014), фестивал „Празник на духовната музика” – Габрово (2012), фестивал на студентските хорове – Благоевград (2000) и др.
Хорът е осъществил множество звукозаписи, самостоятелни и в сътрудничество с други музиканти, както и редовно е съорганизатор и участник в различни благотворителни изяви.
Създател и диригент на хор „Аve Musica” e Таня Никлева-Владева. Завършила e Държавната музикална академия в София през 1996 г. в класа по хорово дирижиране на проф. Лилия Гюлева. Диригент е и на женски хор „Христина Морфова” – София (от 1996г. и понастоящем). Носител е на първа награда на първия Международен конкурс за млади хорови диригенти (Будапеща, Унгария ‘2001), награда за най-добър диригент от 10-те Празници на женските и девически хорове «Проф. Лилия Гюлева» (Търговище ‘2017), както и на редица други отличия – персонални и със съставите си – от национални и международни форуми.
3. Академичен смесен камерен хор ”Гаудеамус”при АМТИИ – Пловдив, България
Диригент – доц. д-р Весела Гелева

Академичен смесен камерен хор „Гаудеамус” е създаден през 2006 г. Осъществил е множество самостоятелни концерти с ортодоксална и кантатно-ораториална музика. Има многобройни участия в хорови фестивали: Тракийски хоров фестивал – Ямбол, „Viva la musica“ – София, Панорама на българското хорово изкуство – Камерна зала „България”, София, Международен хоров фестивал „Достойно есть“ – Поморие, фестивал на Духовната хорова музика „Св. Петка Българска” – гр. Габрово, VII-ми международен фестивал на студентските хорове, Благоевград, Трети, Четвърти и Пети международен фестивал на духовната музика „Осанна във висините“ –храм „ Св. Параскева” в София, 2-и Международен хоров фестивал в Паралия, Гърция /2013/, Охридски хоров фестивал и конкурс-носител на Втора награда в категорията ”Младежки хорове”, kакто и концертно турне в Белгия през ноември 2014г. Съставът е поканен за резидентен хор на Първи Международен конкурс за млади хорови диригенти „Маестро Захари Медникаров” – Албена. През 2013г. хорът е номиниран за „Кристална лира”, както и става носител на наградата на фондация”Петя Павлович” за високи постижения в областта на хоровото изпълнителство. През 2014г. „Гаудеамус”получава престижното отличие “Mузикант на годината-2013” на БНР-Allegro vivace. През април 2015 г. хорът участва в 55-и международен хоров фестивал за сакрална музика “Virgo Lauretana” в Лорето, Италия, както и във фестивала “Vivace” във Веспрем, Унгария. През същата година „Гаудеамус” получава и академичната награда за художествено-творчески постижения „Меден чан”.
Хорът участва в “workshop” по хорова музика под ръководството на Джон Флъмърфелд (САЩ), както и в ежегоден музикално-сценичен проект на Европейския съюз във Франция и Великобритания. Проектът включва изпълнения на „Stabat Мater” – Перголези, „The fairy queen” – Пърсел,, мотети от Бах, „Requiem” от Арно Дюмон, операта „Семела” от Хендел, мадригали на Монтеверди и други. Осъществява премиерни изпълнения на творби от съвременни френски автори – Карол Бефа – „Missa brevis”, „Media vita“ и “La Messe”, Филип Ерсан – “Calliope”, “Falling star”, “Desert” (по текстове от Джон Дон и Фридрих Ницше), Филип Мазе – „Псалм 150“, както и операта „K. Et la piste du château“ по романа на Кафка „Замъкът“. Съставът реализира множество участия в предавания на БНР и звукозаписи.
Весела Гелева – основател и диригент на „Гаудеамус” завършва ДМА „Панчо Владигеров” – София при проф. Васил Арнаудов и проф. Вирджиния Атанасова. От 1994 преподава хорово дирижиране и курсов хор в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив, където понастоящем е доцент. Автор е на дисертация на тема ”Специфика на певческия глас в детска и юношеска възраст и проблеми на приложението му в хоровия колеkтив”, както и на монографията „Петър Динев и неговото църковно-хорово наследство”.
4. Хор при Държавна опера – Стара Загора, България
Диригент: Младен Станев

Музикалните традиции в Стара Загора датират от средата на 19 век. След Освобождението те се обогатяват още повече. През 1897 година в града се създава музикалното дружество „Кавал“, чиито мъжки, женски и смесен хор, солисти и инструменталисти-любители, разгръщат широка концертна дейност. От същия период водят началото си концертите на военния духов оркестър, както и училищната самодейност – хорове, оркестри, музикално-театрални представления. Като естествен резултат от този богат музикален живот, сред група ентусиасти се ражда идеята в града да се изнесе със собствени сили оперен спектакъл.
На 1 юли 1925 година е премиерата на операта „Гергана“ от Маестро Атанасов – събитие, поставило началото на Старозагорската опера. От тогава насам професионалният хор на Старозагорска опера е ключово звено на културния живот не само на операта и града, но и в страната и в чужбина. Многократно хорът, с операта или самостоятелно, е участвал в концерти и спектакли в почти всички европейски страни, Турция, САЩ. С хора на Държавна опера Стара Загора са работили най-именити диригенти на България и на световните сцени.
Последните години хорът успешно изпълнява и самостоятелни функции – концертира извън спектаклите на операта с жанрово разнообразен репертоар. Забележителен успех бележи в жанра на сакралната музика с Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан, с когото съставът изпълни Реквием на В. А. Моцарт, духовни песнопения на православната музика и западноевропейски композитори.
Диригент на хора от 1999 г. е маестро Милен Станев, завършил теоретико-композиторски и диригентски факултет на ДМА „Панчо Владигеров“ в София, специалност „Хорово дирижиране“. Дирижирал е хор „Планинарска песен“ – София, с който е имал много концерти в страната и чужбина. От 2003 г. маестро Станев е худ. ръководител и диригент на смесен хор „Петко Стайнов“ при НЧ „Искра“– Казанлък. През 2006 година завършва майсторски клас по дирижиране при проф. Ервин Ортнер (Виена) в Международна музикална академия „Проф. Саша Попов“ – Русе.
5. Вокален ансамбъл „КАНТИКУС Де ОРИС“ – Пловдив, България
Диригент: Дорис Хофман

Камерната вокална формация „Кантикус Де Орис“ е възникнала като спонтанна идея и е реализирала началото си през февруари 2014. Три месеца след това е първият концерт на сцена, в София. После – фестивал в Паралия (Катерини) „Музиката и морето“, в състезателната част на който е класирана на трето място.
Формацията е създадена с идеята да изпълнява много широк набор от жанрове музика – от традиционните фолклорни, предкласически, класически, православни и други духовни творби, до модерни хорови обработки на известни „хитове“ от българската и световната поп-музика.
Дорис Хофман е завършила Пловдивското музикално училище през 1986 год. и през 1990 год. ВМПИ –Музикална педагогика със специалност класическо пеене и пиано. Работила е в държавно училище като преподавател по музика и в музикални паралелки като учител по пиано и класическо пеене. От 2002 год. има собствена школа по пиано и класическо пеене. От август 2007 год. до сега ръководи църковния хор при храм „Свето Възнесение Господне“ – Пловдив. От септември 2008-2012 год. е работила в Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“.

6. Женски хор „Ренесанс“ при Академия за музика, театър и изобразително изкуство – Кишинев, Молдова
Диригент – Оксана Филип

Женски хор „Ренесанс“ е основан през 1988 г. от композитора Теодор Згуреану, професор в Университета за изкуства на Молдова (Кишинев). Състои се от студенти във факултета за музикална педагогика на Академията за музика, театър и изобразително изкуство в Кишинев, които с участието във хора се подготвят практически за бъдещата им роля на диригенти. Репертоарът на хора включва повече от 200 творби от различни стилове и периоди: ренесансови шедьоври, класически и романтични композиции, негърски спиричуъли, народна музика, популярна музика. Творби от молдовски класически и авангардни съвременни композитори, както и тези от руски автори и хорови аранжименти на молдовски фолклор са основните аспекти в работата на художествения колектив.
Хорът е концертирал във филхармонични зали в Молдова, а също и в Румъния, Украйна, България, Полша, Унгария, Испания, Франция, Швейцария и др.. Като редовен участник в различни фестивали и конкурси, хор „Ренесанс“е получил многобройни награди, сред тях Grand Prix от 1-ви Национален фестивал „Te Deum“ Молдова и 2-ри I.C.C на сакралната музика „Laudate Dominum“ Вилнюс, Литва; I-ви награди от Талин, Естония (1991), Варна , България (1997 и 2003); Хайнувка, Полша (2012) и др.
Оксана Филип е магистър по изкуствата и професор в Академията за музика, театър и изобразително изкуство в Кишинев. През 1994 г. завършва Университета за изкуства на Молдова (Кишинев) – факултет за хорово дирижиране, в класа Теодор Згуреану. През 1996 г. тя придобива следдипломна степен по хорово дирижиране. През 2001 г. става художествен ръководител и диригент на хора. През 2006 г. е удостоена със званието „Заслужил майстор на изкуствата“ (с Указ на президента на Молдова) за огромния ѝ принос развитието на хорово изкуство. Постига отлични резултати в музикални фестивали и конкурси и печели награда за най-добър хоров диригент на 27-ия Международен хоров конкурс Варна (2003).

7. Мъжки хор „Гавриил Музическу“ при Академия за музика, театър и изобразително изкуство – Кишинев, Молдова
Диригент – Емилия Морару

Хорът е основан през 2003 год. от студенти от факултета по музикална педагогика при Академията за музика, театър и изобразително изкуство в Кишинев. Има участия в много концерти и международни хорови конкурси, представял се е в престижни зали на Кишинев. Репертоарът му включва класическа, религиозна, национална и съвременна хорова музика. Хорът е направил много радио и телевизионни записи и е спечелил множество награди, сред които са 3-та награда (2005) и 2-ра награда (2007 г., 2009 г., 2014 г.) на Международния майски хоров конкурс „Проф. Г. Димитров“ (Варна, България), диплом за високи постижения на Международния фестивал на хорова музика в Букурещ, Румъния (2005), 3-та награда (категория професионални хорове ) в Международния хоров конкурс за Православна църковна музика в Хайнувка, Полша (2006 г.), Диплом за участие в Международния хоров конкурс Florilège Vocal de Tours, Франция (2011) и др.
Емилия Морару е доктор на изкуствoведческите науки, доцент и декан на факултета по вокално изкуство, дирижиране и музикална педагогика на Академията за музика, театър и изобразително изкуство – Кишинев, Молдова. Тя учи в Института по изкуствата в Кишинев и специализира академично хорово дирижиране (1990-1995 г.). Продължава обучението си в Академията за музика на Кишинев , а след това и в Националния университет по музика в Букурещ, където получава Докторска степен по музикознание със специализация история на музиката (2002 г.). Освен многобройните награди, получени от хора под нейно ръководство, тя е лауреат на наградата за младежта в изкуствата (2005, Молдова), има награда за високо диригентско майсторство (2007, България) и награда за най-добър млад диригент (2009, България).
8. Сборен хор от Академичен хор „Белканто”и Хор на младежите и студентите – Дубна, Русия
Диригент – Елена Хританкова

Академичен хор „Белканто“ при Дом на културата „Мир“ в гр. Дубна е създаден през 1974 г.. Негов създател и несменен ръководител е Заслужилият работник на културата на Руската федерация Диана Минаева. В състава на хора влизат повече от 30 любители на хоровото пеене от различни възрасти и професии. В неговия репертоар има произведения на руската и западната хорова класика, духовна и светска музика, народни песни.
В своя творчески живот „Белканто“ е участвал и получил награди в конкурси и фестивали в Русия, България, Украйна, Германия, Австрия, Италия. От октомври 2017 г. като втори диригент в хора е започнала работа Елена Хританкова.
Хорът на младежите и студентите на гр. Дубна води началото си от 1904 г., когато випускници на хор „Подснежник , ръководени от Татяна Волкова, създали Юношески смесен хор. През 1996 г. този хор се обединява с група студенти от университета „Дубна“ и приема името Хор на младежите и студентите на университета „Дубна“. През 2000 г. с хора започва да работи завършилата Хорова школа „Подснежник“ Елена Хританкова.
От юли 2009 г. Хорът на младежите и студентите престанал да бъде
университетски хор по решение на администрацията на университета. Сега се нарича „Хор на младежите и студентите на гр. Дубна“, но на плановете и стремежите му това не се отразява и той продължава своя творчески живот. Младежкият колектив е лауреат на всерусийски и международни конкурси.
И двата хора са се представяли самостоятелно в Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть“. Тази година ще участват като един общ хор.

9. Детско-женски хор „Созвучие” при Детска школа по изкуствата „Михаил Иванович Глинка” – Троицк, Москва, Русия
Диригент – Алексей Малий

Детско-женския хор „Созвучие” при Детската школа по изкуствата „М.Глинка” – гр. Троицк е създаден на базата на образцовия детски хор „Ave Anima” при същата школа през 2018 г. В колектива, включващ 25 деца и педагози от хоровия отдел на школата, царят традициите на православното хорово пеене, а също така се изпълняват произведения от световната музикална култура. Звученето на хора се отличава с чиста интонация, искреност на изпълнението, нежност на звученето, интерес към съвременната хорова култура (музика на 21 век).
Хорът се ръководи от Алексей Малий, заслужил деятел на културата на Москва, доцент, лауреат на международни конкурси, ръководител на Троицки камерен хор. Вокален педагог е Катерина Симонова, хор-майстор и диригент е Кристина Гейбел.
Хорът е под патронажа на Администрацията на гр. Троицк, Москва и е създаден специално за участие в XV МФПМ „Св. Богородица – Достойно есть“. Всички произведения са посветени изключително на фестивала и ще имат своята световна премиера.

10. Смесен хор „Певница” – Алексинац, Сърбия
Диригент – д-р Марина Гаврилович

Сдружение „Певница “ в гр. Алексинац работи под това име от 2011 г. насам, последовател е на Зимната духовна музикална академия – Липовац, която е основана и започва да функционира през 2005 година. Оттогава това сдружение организира дванадесет издания на Духовната музикална академия с благословията на Негово Високопреосвещенство митрополита на Ниш г.г. Ириней (сега сръбски патриарх) и с голямата и неизмерима помощ на монашеската общност на манастир „Св. Стефан“ в Липовац – Негово Високопреподобие архимандрит Дионисий и преподобната майка игумения Мелания със сестрите от манастира. Финансово академията се поддържа от Община Алексинац. Учениците от Академията са от Сърбия и от чужбина. Инициатор и организатор на Академията е хаджи Ненад Попович от Алексинац (сега свещеник в Англия).
Като самостоятелен хор „Певница“ започва да работи през 2017 г. по Великден. Негов диригент е д-р Марина Гаврилович. Изпълнява духовна и традиционна народна музика.
През 2017 г. хорът има певческо участие на Св. Литургия в манастирите „Св. Роман“ край Джунис и в „Св. Стефан“ в Липовац. И в двата манастира Св. Литургия е архиерейска, отслужена от Н.Пр. Нишкия епископ г.г.Арсений. За 1 година от съществуването си хорът е бил гост на събития в Ягодина и Белград, а в Алексинац е имал самостоятелен концерт.
Диригент е д-р Марина Гаврилович, професор в Педагогическия колеж в Алексинац, завършила Факултет за музикално изкуство в Белград (1984), придобила магистърска степен с тема „Използването на духовната музика на Ст.Ст.Мокраняц в преподаването на солфеж през целия курс на училищното образование” в същия факултет в катедрата по солфеж и методика на преподаването на солфеж (2003). Защитила е докторска дисертация на тема „Музикалното образование като част от културното развитие на гр. Ниш в периода 1827-1940 г.“ в Академията по изкуствата в Нови Сад (2013).
Д-р Марина Гаврилович е дългогодишен диригент на църковния хор „Св. Никола” – Алексинац, основател, диригент и художествен ръководител на Зимна духовна академия при манастира „Св. Стефан” в Липовац (2004-2008; 2013, 2014). От многобройните концертни изяви може да се отбележи участие в XII лятна духовна академия в Студенице (2003), в XII фестивал на духовната музика „Horovi među freskama” („Хорове между фреските”) – Белград (2006), в III Международен фестивал на духовната музика „Музикален едикт” – Ниш, (2013) и в VII Възкресен концерт в храм „Св. Сава” – Белград (2015).

11. Вокален ансамбъл „Преображение“ – Житомир, Украйна
Художествен ръководител – Александър Ткаченко

Православният ансамбъл „Преображение“ е основан в Спасо-Преображенския катедрален храм на гр. Житомир през 2014 г. В репертоара на ансамбъла влизат както богослужебни, така и фолклорни произведения. Особен акцент се пада на Рождественските песнопения ( така наречените колядки, щедривки и т.н.). По време на Рождественските празници основно направление в дейността на ансамбъла са изяви в медицински и наказателни учреждения, предприятия, организации и др. В протежение на последните две години с благословението на Н.Впр. архиепископ Никодим православният ансамбъл „Преображение“ активно участва в провеждането на Международния фестивал на полската коледна песен в гр. Коростен, Житомирска обл. През 2014 г. ансамбълът е удостоен с I място, а през 2015 г. – с II призово място и съгласно регламента призьорите са поканени да вземат участие във финалната част в гр. Бендзин, Полша. През май 2016 г. се представя на XXXV юбилеен международен фестивал „ Хайнувски дни на църковната музика“ – Хайнувка, Полша. Участник е в XIV МФПМ „Св. Богородица – Достойно есть“ – Поморие, 2017 г..

12. Камерен хор «Кристинопол» при Народен дом – Червоноград, Украйна
Диригент – Наталия Зинкив

Камерен хор „Кристинопол“ при Народен дом – гр. Червоноград е създаден през 2016 г.. Сред участниците на хора има музиканти, преподаватели в школата по изкуствата. Репертоарът им включва повече от 20 произведения – духовна музика, творби на композитори-класици, обработки на народна музика, цикъл коледни песни – така наречените колядки и шчедривки. Хорът е активен участник в множество градски мероприятия, участвал е във фестивалите „Велика Коледа“ в Лвов и „С нами Бог“ в Червоноград. Изнася самостоятелни концерти в храмовете на града и в други населени места. Всички участници в хора ги обединява голямата любов към хоровото пеене и хоровата култура, към историята на родния край.
Ръководителят на хора Наталия Зинкив е завършила Лвовското държавно училище„ С.Людкевич” и Института по култура при държавния хуманитарен университет в гр. Ровно (в класа по бандура – украински народен многострунен инструмент). Работи като директор и преподавател в Детската школа по изкуствата в Червоноград, ръководи младежки църковен хор при храм „Прсв. Богородица Владичица“. Занимава се с композиция и обработки на народни песни за различни по състав хорови колективи, както и на духовни песнопения за детски хорове.

13. Хор „Надсяння” – Лвов-Винники, Украйна
Диригент – Володимир Гнид
Хор „Надсяння” при Лвовското регионално културно общество съществува от 1989 г. Участници в хора са членове на обществото, влюбени в историята на своя край, зачитащи украинските традиции и тези на своя край Надсяння ( край река Сян).
Хорът е участвал в Международни фестивали в Полша, в България, в коронацията на чудотворната икона на Ярославската Богородица, във фестивала „Песни незабутого края”. В репертоара му са Божествена литургия, духовни произведения на композиторите М. Вербицки, С. Людкевич, Й.Кишачевич, Я.Яциневич, К. Стеценко, Н.Леонтович и други композитори.
Ръководител: заслужилият деятел на културата на Украйна Володимир Гнид.
Корепетитор: Оксана Мискив
Володимир Гнид е възпитаник на Лвовската държавна консерватория „Н.Лисенко” – специалност „хорово дирижиране”. Ръководител е на хор „Лвов” при Лвовското държавно музикално училище „С. Людкевич”, заслужил деятел на културата на Украйна, заместник директор и преподавател по хорово дирижиране в същото училище. Под негово ръководство хоровите колективи на училището и Народният мъжки хор „Орфей” на Националния университет „Лвовска политехника” са станали лауреати на Международни фестивали-конкурси в България, Германия, Холандия, Гърция, Полша, Финландия, Франция.