ПЪРВИ ДЕН – КОНЦЕРТИ

On юни 9, 2018

Представителен камерен хор на Българската Западно- и Средноевропейска епархия „Св. Цар Борис – Покръстител“ – гр. Берлин, Германия, кат. 1

 

 

 

 

 

Дамски хор „Благовестие“ – Поморие, България, кат.1

 

 

 

 

 

 

 

Хор „Св. Наум Охридски“ – София, България, кат. 2

 

 

 

 

 

 

Сборен хор от Академичен хор „Белканто” и Хор на младежите и студентите – Дубна, Русия, кат. 3

 Високо

„Тази година Международният фестивал е под знака на П.И. Чайковски, по повод 125 години от кончината му и на С.В. Рахманинов. Всеки един хоров състав е задължен да включи в своята представителна програма поне по една от религиозните творби на двамата композитори.

В концертните изпълнения на юбилейното издание участват 14 български и 15 чужди хорови състави. Чуждестранните състави са от 7 страни – Германия, Полша, Македония, Сърбия, Румъния, Русия и Украйна.

Както и през изминалите години, концертните изпълнения се провеждат в храма-домакин „Рождество Богородично“. Участниците са разпределени в три категории: 1 кат. – църковни хорове; 2 кат. – източно-църковно пение и 3 кат. – смесени и еднородни хорове или вокални ансамбли.

Техните изпълнения внимателно се прослушват от членовете на фестивалния секретариат (музикалното жури) с председател Неговопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, като след това всеки хор или изпълнител, бива удостояван и със съответна грамота за участие от музикалния директор на фестивала г-жа Йорданка Панчева-Туджарова. Почетен председател на фестивалното жури е протопсалт доц. Димитър Димитров, а членове са иконом Кирил Попов, доц. д-р Весела Гелева и Таня Никлева-Владева.

Чудотворният лик на „Пресв. Богородица – Достойно есть“, поставен в притвора на храма-домакин, благославя всеки влизащ в дома Господен поклонник на ангелогласната прослава на Св. Троица и нейните светии.

За ПЪРВИЯ КОНЦЕРТ на юбилейното издание в храма тук се събраха митрополитите – кириархът на епархията и най-старши измежду синодалните архиереи Сливенски митрополит Йоаникий, Старозагорският Киприан и Западно- и Средноевропейският Антоний.

Концертът се откри с дебютното изпълнение на Представителния камерен хор на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ-БП „Св. цар Борис Покръстител“ – Берлин, Германия, кат. 1 с диригент Румяна Христова.

Последва концертната програма на хора-домакин – Дамски хор „Благовестие“, кат. 1, с диригент Йорданка Панчева-Туджарова.

Хор „Св. Наум Охридски“ с диригент Андрей Касабов е единственият хор на фестивала в категория 2 за източно-църковно пение. Представянето им бе прекрасно, със своята древна мелодика, то докосва души и разтваря сърдечни очи.

Концертът приключи с могъщото и ярко младежко звучене на Сборен хор от Академичен хор „Белканто“ и Хор на младежите и студентите от Дубна, Русия, кат. 3, с диригент Елена Хританкова. В своята програма, с уважение към българските си домакини, те са включили и изпълнение на „Во царствии Твоем“ на Добри Христов.“

Текст: Анула Христова

Снимков материал: Весела Игнатова

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=265421