СРЕЩА НА ДИРИГЕНТИ И ИНДИВИДУАЛНИ УЧАСТНИЦИ

On юни 9, 2018

„По традиция всяка година по време на песенния фестивал „Св. Богородица – Достойно есть“ се провежда среща на всички диригенти и индивидуални участници, на която те представят своите формации и изпълнения. Тази година тя се проведе на 7 юни в обновената Градска художествена галерия на гр. Поморие.

Като фестивален директор г-жа Йорданка Туджарова приветства дейците на певческото изкуство и представи фестивалното жури, с председател Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Тя с радост отбеляза че в 15-то издание има 15 нови хорови формации, участват 31 певчески състави и има близо 700 професионални певци, непрофесионални хористи и деца.

Всеки от диригентите направи кратка визитка на своите хорове като някои споделиха свои успехи, други разясниха своя репертоар, а трети изказаха своята благодарност към организаторите на форума и любовта си към църковната музика.

Иконом Кирил Попов като член на музикалната комисия също приветства хоровете и разгледа темата на 15-ото фестивално издание, което е свързано с П. И. Чайковски по повод 125 години от кончината му и 75 г. на С. В. Рахманинов. Той представи накратко биографиите им, като отбеляза върховите им постижения в областта на църковната музика.

Официално бе представен като гост маестро Стоян Бабеков, който за първи път идва на престижния хоров форум. Той е дългогодишен диригент и е композирал стотици вокални произведения. Автор е на три концерта и много творби за различни инструменти. Има редица награди, между които орден „Свети свети Кирил и Методий“ І степен и „Пожизнена награда за принос към нацията и държавата“ от Министерство на културата и златна значка от Министерство на народната отбрана, „Златна лира“ от Съюза на музикалните дейци и „Златно петолиние“ от Съюза на българските композитори, медали от конкурси у нас и в чужбина.

Впечатляващо е, че за първи път във фестивалната програма се включва певческият състав на Старозагарската опера, който бе представен от неговия диригент Младен Станев.

Срещата продължи с неформално общуване между ръководителите на хоровете, които разговаряха по актуалните проблеми, стоящи пред изпълнителите на православна музика.“

Текст и снимки: Весела Игнатова

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=265429