ЧЕТВЪРТИ ДЕН КОНЦЕРТИ /09 юни 2018 г./

On юни 19, 2018

В четвъртия фестивален ден, 9 юни, се представиха хорове от първа и трета категория.

Концертната програма започна с прекрасните изпълнения на Църковен хор „Св. Климент Охридски“ – София, с диригент доц. д-р Ванилия Кисьова.

Хорът е създаден през есента на 2011 г. към едноименния църковен храм в София. Това е камерен смесен състав, в който участват предимно възпитаници на Националната музикална академия. Той участва многократно в хоровия фестивал „Св. Богородица – Достойно есть“. Основател и диригент на хора е доц. д-р Ванилия Кисьова – диригент и вокален педагог, дългогодишен преподавател в катедра „Дирижиране” на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Носител е на много награди от хорови фестивали и конкурси.

Впечатлен от изпълнението им, Сливенският митрополит Йоаникий, който и в този ден присъства на всички фестивални концерти, лично поздрави диригентката и отправи своите благопожелания.

След тях се представиха Женският хор ,,Воскликновение“ – Хайнувка, Полша, с диригент Вита Коцюбайло, които за първи път участват във фестивала.

Женският хор е създаден през 2000 г. в енорията на Православната църква „Рождество на св. Йоан Кръстител“ в гр. Хайнувка. Участва в богослужения и във важни енорийски събития. Репертоарът на хора включва творби от класици на църковната музика, композиции от съвременни автори и народни песни. Основател и диригент на хора е Вита Коцюбайло – възпитаник на катедрата по дирижиране на църковен хор при Православната семинария в Почайовск. Има завършена следдипломна квалификация по дирижиране и вокал в Бидгошч.

След тях храмът се огласи от прелестните гласове на софийския хор „Покров на Пресвета Богородица“, с диригент Димитър Стоянов. Те за пореден път показаха своя професионализъм и молитвеност при изпълнение на църковната музика. Хорът е създаден при храм „Покров Богородичен“ и съществува от 1998 г. Основното ядро на хора се състои от студенти в НМА „П. Владигеров“, различни специалности. Дългогодишен ръководител на състава е проф. протопсалт Мирослав Попсавов. Настоящият диригент на хора Димитър Стоянов е завършил НМУ „Л. Пипков“ със специалност пиано, след това изучава хорово дирижиране в НМА „П. Владигеров“ в класа на проф. Мирослав Попсавов. Като негов ученик, Димитър Стоянов е помощник диригент на хора от 2006 г., а от 2011 г. става негов главен диригент.

Дамски хор „Ренесанс“ при Академия за музика, театър и изобразително изкуство – Кишинев, Молдова, с диригент Оксана Филип, бе следващият фестивален участник. Той е основан през 1988 г. от композитора Теодор Згуреану, професор в Университета за изкуства на Молдова (Кишинев). Състои се от студенти във факултета за музикална педагогика на Академията за музика, театър и изобразително изкуство в Кишинев, които с участието си в хора се подготвят практически за бъдещата им роля на диригенти. Диригентът Оксана Филип е магистър по изкуствата и професор в Академията за музика, театър и изобразително изкуство в Кишинев. През 2001 г. става художествен ръководител и диригент на хора. Удостоена е със званието „Заслужил майстор на изкуствата“ (с Указ на президента на Молдова) за огромния ѝ принос в развитието на хоровото изкуство. Печели награди за най-добър хоров диригент.

Едни от най-впечатляващите фестивални изпълнения бяха на Академичен смесен камерен хор „Гаудеамус” при АМТИИ – Пловдив, с диригент доц. д-р Весела Гелева. Хорът участва във фестивала от първото му издание и винаги успява да затрогне християнското сърце със своята спятост и молитвена дълбочина, която постига в изпълненията си. Създаден е през 2006 г.и е осъществил множество самостоятелни концерти с ортодоксална и кантатно-ораториална музика. Има многобройни участия в хорови фестивали в страната и чужбина. Има награди като: „Кристална лира”, наградата на фондация ”Петя Павлович” за високи постижения в областта на хоровото изпълнителство, получава наградата “Mузикант на годината-2013” на БНР-Allegro vivace. Основател на хора е д-р Весела Гелева. Тя завършва ДМА „Панчо Владигеров”, София, при проф. Васил Арнаудов и проф. Вирджиния Атанасова. От 1994 преподава хорово дирижиране и курсов хор в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив, където понастоящем е доцент.

Втората част на концертната програма в четвъртия ден започна със запомнящите се изпълнения на Хор „Ave Musica” – София, с диригент Таня Никлева-Владева. Формацията, която съществува вече 20 г., се отличава със своята прецизност и изящество. Приоритет в репертоара й имат българската музика, фолклорът на различни народи, духовни творби, произведения от 20-21 век, образци от поп-, джаз- и етно-стиловете. Създател и диригент на хора e Таня Никлева-Владева, която е завършила Държавната музикална академия в София през 1996 г. в класа по хорово дирижиране на проф. Лилия Гюлева. Тя е диригент и на женски хор „Христина Морфова” – София (от 1996 г. и понастоящем). Има множество награди за най-добър диригент от национални и международни форуми.

Във фестивалния концерт те направиха световна премиера на авторското песнопение “По твою милость“ на Франта, и много впечатляващо изпълниха „Достойно есть“ на Генадий Лапаев и „Многая лета“, напев от Западна Подиля, Украйна. Храмовата публика дълго аплодира изпълнителите, с което по достойнство високо оцени професионализма им, а митрополит Йоаникий се изправи от архиерейския трон и ги благослови.

Мъжкият хор „Гавриил Музическу“ при Академия за музика, театър и изобразително изкуство – Кишинев, Молдова, с диригент Емилия Морару за първи път се представи на поморийския фестивал „Достойно есть“. Хорът е основан през 2003 г. от студенти от факултета по музикална педагогика при Академията за музика, театър и изобразително изкуство в Кишинев. Има много участия в концерти и международни хорови конкурси. Емилия Морару е доктор на изкуствoведческите науки, доцент и декан на факултета по вокално изкуство, дирижиране и музикална педагогика на Академията за музика, театър и изобразително изкуство, Кишинев. Освен многобройните награди, получени от хора под нейно ръководство, тя лично е лауреат на наградата за младежта в изкуствата (2005, Молдова) и има награди за високо диригентско майсторство.

За първи път във фестивалния концерт участваха и Академичен хор „Ангел Манолов“ при Национален студентски дом – София, с диригент Дарена Попова. Многобройната смесена формация представи за първи път песнопението „Достойно есть“№ 5, написано специално за хора от маестро Стоян Бабеков и особено впечатли с изпълнението си Концерт №1 от Гавриил Музическу. Академичният “Ангел Манолов” е създаден през 1933 г. от маестро Ангел Манолов (1912-1991), чието име хорът наследява след неговата кончина. Хорът дава възможност за изява на музикалния талант на студенти от всички висши учебни заведения. През своята над 80-годишна история е имал над 4000 концерта в България и над 400 концертни участия в чужбина. Носител и лауреат е на множество първи награди и златни медали от престижни наши и международни хорови конкурси. От 1998 г. диригент на Академичния хор е Дарена Попова, която има 4 награди за “Най-добър диригент”.

Фестивалните концерти завършиха с изпълнения на сборната хорова формация, която тази година бе най-многобройна. През последните години се наложи добрата практика, по време на фестивала да се сформира общ хор, който да разучи своевременно песнопения и с концертното му изпълнение да завърши музикалното издание.

Повече от 300 хористи от всички участващи хорове се събраха и оформиха забележителна професионална вокална формация. Те изпълниха четири песнопения под талантливото и опитно диригентство на членовете на селекционната комисия.

„Отче наш“ от П. Чайковски, прозвуча под диригенството на доц. протопсалт Димитър Димитров, „Прийдите поклонимся“ от С. Рахманинов бе представено от Таня Никлева- Владева, Старозагорският митрополит Киприан дирижира „Богородице Дево“ от С. Рахманинов и завърши с тържествения възглас на протодякон Иван Петков и последвалото Многолетствие, дирижирано от ик. Кирил Попов.

Трудно може да се опише възхищението и радостта от изпълнението на общия фестивален хор. Музикалната грамотност, превъзходната вокална техника и забележителният стил на изпълнение, с който се отличават всички участници, превърнаха скоро разучените песнопения в прекрасна симфония, която с непосредствена лекота бе ръководена от опитните диригенти.

Високопреосвещеният Сливенски митрополит Йоаникий, който и в този ден проследи фестивалната програма, бе изключително впечатлен и дълго време след концерта разговаряше с митрополит Киприан, диригентите и певците като споделяше възторга си от изпълнението им.

Четвъртият фестивален ден завърши с открита сцена в читалище „Просвета“. Множеството певци, гости и жители на Поморие се насладиха на изпълненията на хор-артистите от Старозагорската опера, духовните и народни песни на „Чешма варуита“ и джаз програмата, подготвена от „Ave Musica”, София.

Текст и снимков материал: Весела Игнатова

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=265760