ЛИТУРГИЙНО ЗАКРИВАНЕ И ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН КОНЦЕРТ

On юни 19, 2018

 XV-я Международен фестивал за православна музика „Достойно есть”, Поморие

В Неделята на всички български светии, 10 юни, и по Божий промисъл тази година в навечерието на празника на прославената чрез български подвижници чудотворна икона „Достойно есть”, юбилейното издание на едноименния Поморийски фестивал за православна музика бе тържествено закрит.

От рано сутринта в храма-домакин, както и в няколко храма на Бургаска духовна околия, на певниците и балконите застанаха за песенна богослужебна прослава църковни хорове, участвали във Фестивала. Те от името на всички участници във форума, предстоявани от духовенството, поднесоха своята литургична благодарност към Св. Троица, Божията майка и светиите, и в този ден най-вече на Всички светии, прославили се по българските земи.

В храма-домакин „Рождество Богородично” Съборна архиерейска богослужба събра в единно благодарение първосвещениците: кириарха на епархията Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, под чийто патронаж се провежда Фестивалът, Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, председател на Фестивалния секретариат, и Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит. В съслужение с тях влязоха храмовото духовенство, духовници от епархията и гостуващи свещенослужители.

Многобройното множество от верни, изпълнило храма, можа да се наслади на рядко срещано богослужение – от всяка една страна на храма зазвучаваха в последователност професионално изпълняваните песнопения на различните хорове. Молитвено присъстваха кметът на града Иван Алексиев и други представители на общинските власти. Както и композиторът Стоян Бабеков, чиито произведения се изпълняваха от немалко хорове.

В тази Неделя на българските светии, БПЦ-Българска патриаршия съборно бе определила да се отбележи и 1000-годишнината от учредяването на Охридската архиепископия. Патриаршеското и синодално послание по повода бе огласено по време на св. Литургия.

„Православните навсякъде по света с едно сърце и една уста прославят Бога и се молят на тези, които Бог е прославил. А Бог ги е прославил, защото те преди това са прославили Бога. Да стигнеш до върха на светостта изисква много сили, много усилия, много подвизи, много отречения. Да се отделиш от греховното, от скверното, от нечистото – това може да стане само с Божията свята подкрепа. Затова в днешния ден аз ви поздравявам с деня на Всички български светии, просияли на българска земя” – се обърна към християните в храма митрополит Йоаникий, като им благодари за молитвеното и благоговейно участие в св. Евхаристия и в св. Литургия.

После, като поясни кой следва да пристъпва към потира със св. Дарове, причасти немалкото подготвили се да приемат св. Тайнства. След което раздаде благословения антидор според установеното от Църквата благочиние – най-напред малките деца, после мъжете, накрая жените.

В края на св. Литургия с благословението на Сливенския митрополит кметът Иван Алексиев сподели, че всяка раздяла е тежка и затова приканва всички догодина отново да се срещнат по същото време, на същото място за поредното 16-то издание на музикалния форум „Достойно есть”. Накрая благодари на митрополитите Йоаникий и Киприан за подкрепата, както и на кмета на гр. Троицк, Русия, който бе гост на фестивала, както и на всички участници за светлите музикални дни.

Последва Заключителният концерт на юбилейното издание на фестивала.

Текст: Анула Христова
Снимков материал: Весела Игнатова

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=265762

Заключителен концерт

XV-я Международен фестивал в Поморие завърши със заключителен концерт на участниците и с връчване на отличия на хоровете и диригентите. Всички те бяха индивидуално оценени и удостоени с грамоти за прецизно музициране, ансамблова звучност, вглъбена интерпретация или успешен дебют. Кметът на община Поморие Иван Алексиев лично връчи на кмета на руския град Троицк Владимир Дудочкин и един по-специален диплом за дългогодишна подкрепа и принос в развитието на фестивала и специален диплом на диригента на Старозагорската опера маестро Младен Станев, чиито хористи за първи път, изключително впечатляващо се представиха във фестивалната програма.

От архиерейския престол Високопреосвещеният митрополит Йоаникий с внимание проследяваше изпълненията, а диригентите лично се благославяха от него. В края той изрази радостта си от успеха на XV МФПМ „Света Богородица – Достойно естъ” и даде благословията си за следващото 15-то юбилейно издание.

„Този фестивал ми доставя особено голяма радост“, каза в своето заключително слово Сливенският митрополит Йоаникий, който през всички фестивални дни неизменно пребиваваше в храма и с внимание слушаше концертните изпълнения. „Св. ап. Павел казва, че една е светлината на слънцето, друга е светлината на месечината, трета е светлината на звездите, а и звезда от звезда се различава. Много се потрудихте, но и голяма награда получихте, защото музиката достига най- дълбоко до човешкото сърце… Ценим поезията, ценим литературата, но музиката стига до най-тънките струни на нашата душа. Тя остава да звучи у нас, в нашите уши и сърца и след вашето заминаване от Поморие… Затова ние ви благодарим и молим Бога да ви укрепява, щото ни помогнахте да забравим – макар и за малко – нашите житейски грижи, проблеми и изпитания. Вашето пение не е само музика, но и молитва, която прославя Бога и възпява най-чистата , най-святата, най-великата – Пресвета Богородица!“- каза развълнувано Сливенският кириарх и пожела:

„Бъдете живи и здрави! Бог да ви укрепява! И отново да дойдете догодина в нашия град Поморие, който се прослави с този фестивал на православната музика „Достойно есть“!

Текст и снимков материал: Весела Игнатова

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=265791