XVII Международен фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно естъ” приключи с пожелание за още „многая лета”

On юни 14, 2021

Програмата през трите фестивални дни беше съпътствана от нестихващи аплодисменти и значителен интерес от страна на жители и гости на града.

Десетки ценители на православната музика присъстваха днес в църквата „Свето Рождество Богородично”, където хоровете взеха участие в сутрешната Божествена Света литургия, преди да се състои и заключителният концерт. В него, с по още едно свое изпълнение, се представиха всички хорове, участници във фестивала, сред които и хорът домакин – Дамски хор „Благовестие“, с диригент Йорданка Панчева-Туджарова.

За обичта, съпричастността и подкрепата за възраждането на фестивала,  на всички хорове и диригенти, представили се в тазгодишното събитие, бяха връчени благодарствени грамоти и дипломи.

В присъствието на Старозагорския митрополит Киприан, Агатополския епископ Иеротей и Згуровски епоскоп Амвросий – заместник-ректор на Киевската духовна академия и семинария, храмовият концерт завърши с общо изпълнение на „Многая лета”.

Кметът благодари на организаторите за положените усилия фестивалът да продължи да съществува, след едногодишното му прекъсване.

Този фестивал не само, че беше по-специален, но той ни показа, че е пазител на православната вяра, на нашата вяра – вярата, без която не можем. Вслушвайки се в песните, възхваляващи Бога, ние ставаме по уверени в това, че най-важното е да пазим вярата си и да я предаваме на идните поколения. Това е и посланието към целия православен свят, което отправихме чрез провеждането на фестивала, за което искрено благодаря на всички Вас. С тези думи кметът Иван Алексиев закри 17-то издание и покани участниците на следващото – 18-то издание на „Св. Богородица – Достойно естъ” през 2022 г.